Hírek, új információk:

2010.05.03-n az alábbi hírekkel szolgálhatunk:

MEGNYÍLT A WEBÁRUHÁZUNK!!
Itt találjátok: www.mosodio.bolthely.hu. Most a mosódiókra nyitási kedvezményt adunk azok számára, akik itt vásárolnak!

2010.04.23-n az alábbi hírekkel szolgálhatunk:

1.) A gyártó tovább fejlesztette a SAMU folyékony mosódió család egyes tagjait és Ayuclean néven, új friss illatokkal (narancs- kamilla, levendula és tearózsa) hozta forgalomba a folyékony mosódiókat. A fehérítős változat jázmin illatú. A SAMU családból megmaradt az illatmentes terméke, illetve a fehérítős termékek (illatmentes és levendula illatban). Az új termékek leírásait a Termék leírás oldalon megtaláljátok.

2. Fevettük a terméklistába az AlmaWin üveg- és ablaktiszítószerét. Nagyon jó hatással, hatékonyan, egyenletesen, szépen és fényesen lehet vele ablaküveget, üvegasztalt, sőt szévédőt is tisztítani vele. Az ára is nagyon barátságos: 997 Ft.

3.) Továbbra is várjuk a véleményeiteket a Ti mondtátok oldalthoz. Ezen az oldalon olvashatjátok azokat a véleményeket, amiket hozzánk eljuttattatok. Minden nemű hozzászólást, észrevételt, felhasználási javaslatot, tapasztalatot szívesen fogadunk és ezeket közzé is tesszük. Mindezt azért, hogy minél szélesebb tudásbázist tudjunk kialakítani, remélve, hogy ez is segít benneteket a felhasználásban. Ezért kérünk benneteket, hogy a tapasztalataitokat, észrevételeiteket írjátok meg nekünk a balint.kata@t-online.hu címre. Köszönjük!
A blog használata

Mint minden blog, ez is a legfrissebben írt bejegyzést tartalmazza az archivum tetején. Ha először tévedsz ide, akkor célszerű az archivum alján lévő bejegyzéssel kezdeni az olvasást: ha rákattintasz a hónapok mellett lévő kis háromszögre, akkor felfedi, hogy abban a hónapban miről írtunk. Ha konkrét témában akarsz olvasni, akkor kattints a Témakörökben lévő szavak valamelyikére. Ha termékek leírásai, felhasználhatóságuk, használati tanácsok érdekelnek kattints a Termék leírások oldalra. A termékek aktuális bruttó árait az Árlistára kattintva találod. Az így feljövő dokumentumot olvasni, lementeni, illetve nyomtatni tudod. Mások véleményét, tapasztalatait a Ti mondtátok oldalon olvashatod. Ha érdekel a mosás kémiai folyamata, vagy a hagyományos mosószerek összetétele, esetleg többet szeretnél tudni a korábban írtakban szereplő kifejezésekről, keresd fel az Egy kis tudomány című oldalt.

Kérlek, mondj véleményt a honlapról! Szavazatod a honlap hasznosságáról fontos visszajelzés számunkra! Köszönjük!

Kellemes olvasást!

2010. február 16., kedd

Folttisztítás

Bár a mosódióhéj szépen mos és a kisebb foltokat is eltávolítja, de előfordul, hogy olyan makacs folt kerül a ruhádra, (vagy inkább gyermekeid ruhájára), amivel ez a kis dió nem bír el. Ilyenkor kell bevetni a különböző, környezetre káros vegyi anyagokat nem tartalmazó folttisztítókat.


A folttisztítás alapszabálya: lehetőleg azonnal láss neki! Ezen azt értem, hogy a folt keletkezése után azonnal neki kell látni az eltávolításához, ilyenkor van a legnagyobb esélyünk a nyom nélküli eltüntetésére. Azonban előfordul, hogy nem tudjuk azonnal kezelni a foltot, ilyenkor nem szabad neki esni a forró vizes dörzsölésnek, mert azzal csak a textilhez rögzítjük a szennyeződést! Érdemes először hideg vizes öblítéssel, és óvatos szappanos átmosással próbálkozni.

Ha a folt ezek után sem tűnik el, jöhetnek az enzimek. Az enzimek olyan természetes anyagok (fehérjék), amelyek – többek között - nagyobb molekulákat kisebbekre tudnak hasogatni (ezért is van nagy szerepük pl. az emésztésben is). Léteznek zsírbontó (lipázok), keményítőbontó (amilázok) és fehérjebontó (proteázok) enzimek.

Alapvetően alacsony, testhőmérséklethez közeli hőmérsékleten működnek ideálisan, sőt 60 C fok felett kicsapódnak, denaturálódnak (tehát enzimes mosószert felesleges ennél magasabb hőfokon használni).

Az enzimek hozzáadásától váltak „intelligensé” napjaink mosószerei, amivel csupán két probléma van:

Egyrészt mivel a gyártóknak vállalnia kell, hogy a mosószerük/ folttisztítójuk komplex megoldást nyújt, és mindenféle foltot kivesz, ezért többféle enzimet is keverniük kell mindegyik mosószerükhöz, pedig egy adott folt eltávolításához egyféle is elég lenne. Másrészt szegény enzimek annyira nem intelligensek, hogy meg tudják különbözteti a szövetből eltávolítandó folt fehérjéit pl., a bőröd fehérjéitől (sajnos az enzimek is benne maradhatnak a szövetszálak között a mosás után is.). Ez az egyik lehetséges oka az „intelligens” mosószerek okozta bőrirritációnak.

Persze sokkal kényelmesebb egy intelligens és vagy húszféle összetevőt tartalmazó mosószert belezuttyantani a gépbe, és elvárni tőle, hogy egyben megoldja az összes létező problémánkat, de ennek komoly ára van: bőrirritáció, környezetkárosítás, és sajnos a ruháink élettartamának csökkenése.

Környezetvédelmi (és persze anyagi) szempontokból kifolyólag célszerű a lehető legkevesebb, még éppen szükséges mennyiségű anyagot használni a mosáshoz, és háromféle alapanyaggal (marhaepekivonat, narancsolaj és nátrium perkarbonát) eddig még minden, gyerekek mellett előforduló foltot ki tudtunk venni!

A marhaepekivonatos és a narancsolajas folttisztítókra is igaz, hogy nagyon erősek, ezért nem színtartó textíliákon mindig érdemes az első használatnál egy nem szembetűnő helyen tisztítás próbát végezni.

Marhaepeenzim-kivonatos folttisztítók:

Szappan (100 gramm)

Régi, jól bevált, hatékony és kiadós folttisztító a marhaepekivonat. Eltávolítja a gyümölcs-, vér-, zsír-, tinta-, stb. foltokat akár az élénk színű szövetekből is (de gyapjúhoz és nem színtartó textíliához NEM javasolják).
A szappant, mint mosóaktív anyagot növényi zsírok lúggal történő egyszerű forralásával lehet nyerni. Az alapot a különösen jó tisztítóhatású kókuszzsír és a nagyon jó zsíroldó tulajdonságú pálmaolaj adja. Ezen két szappan kombinációja teremti meg a természetes ökörepe optimális hatásának alapját. Az ökörepe lipázokat és proteázokat, (zsír- és fehérjebontó enzimeket) tartalmaz; ezek megtámadják és feloldják a szennyrészecskéket.

FONTOS, hogy tudd, ennek a folttisztítónak NINCS se marha, se epeszaga, és az állaga sem emlékeztet erre az összetevőre!

Az epeszappant főként étel, gyümölcs és fűfoltokra, ingek nyakának és fehér pamutharisnyák talpának mosás előtti átdörzsölésére célszerű használni.

Könnyű vele dolgozni, csak jól be kell dörzsölni a megnedvesített foltot, egy kicsit hatni hagyni és vagy kiöblíteni, vagy egyszerűen berakni a ruhát mosógépbe.

DE, az epeszappan igen erős, hatékony folttisztító, ezért különösen fontos, hogy ismerd, vagy kipróbáld az anyag színtartóságát, nehogy a folttal együtt a ruha színe is kijöjjön azon a darabon.

A gyártó garantálja, hogy a marhaepét kizárólag a vágóhídra küldött, emberi fogyasztásra szánt - állatorvosi engedéllyel és felügyelettel tartott - állatokból nyerik ki, azután porrá őrlik és így használják fel a folttisztítókban. Csak az epéért SOSEM vágnak állatot.

Kenőfejes marhaepe-szappan:.

Ezt a fajta folyékony epeszappant - a speciális fej kialakítása miatt - főleg ingek nyakának és kézelőjének mosás előtti átdörzsölésére célszerű használni.

Könnyű vele dolgozni, csak jól be kell dörzsölni a foltot (nem kell nedvesíteni, mert ez már amúgy is folyékony), egy kicsit rajta hagyni, hogy hatni tudjon, majd vagy kiöblíteni, vagy egyszerűen berakni a ruhát mosógépbe.

DE, az epeszappan igen erős, hatékony folttisztító, ezért különösen fontos, hogy ismerd, vagy kipróbáld az anyag színtartóságát, nehogy a folttal együtt a ruha színe is kijöjjön azon a darabon.

Szórófejes marhaepe-szappan (100 ml-es vagy 250 ml-es kiszerelésben):

Ezt a fajta epeszappant a mosható pelust használó anyukák számára ajánljuk, mert elég vele a kellő távolságból bespriccelni a foltot (nem kell benedvesíteni, mert ez már amúgy is folyékony), egy kicsit rajta hagyni, hogy hatni tudjon, majd vagy kiöblíteni, vagy egyszerűen berakni a ruhát mosógépbe.

Narancsolajos folttisztítók:

A narancsolaj zsíroldó és hatékony folttisztító egyben, ezért széles körben használható a háztartás minden területén, felmosásra, lemosásra, fémek, üveg, porcelán és műanyagok tisztítására


Kapható: 250, 500 és 1000 ml-es kiszerelésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése